.

.
  Naslovna   Novosti   Biografija   Multimedia   Kazalište   Diskografija   Fotografije   Jazz   Kontakt  
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Rock je moje shvaćanje života, jazz je moja strast, a kazalište moja velika ljubav!

 

Na vrhu hrvatske glazbene scene nalazi se već 60 godina, a ostvaruje i impozantnu međunarodnu karijeru. Jedna je od najboljih hrvatskih jazz-rock pjevačica i izvođačica bluesa, a često ju nazivaju i prvom damom jazza. Poznata je po karizmatičnom i jedinstvenom vokalu te svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima, zanimljivim interpretacijama i moćnim improvizacijama. Vješto prelazi granice žanrova i osvaja podjednako jazz i rock publiku i kritiku. Status glazbenice ispred svog vremena potvrđuje prošlogodišnje reizdanje njezinog prvog albuma iz 1978., nedavan odabir pjesme "Elektra" za Chanelovu parišku reviju, kao i nove obrade pjesama "Frka" I “Mali crni brat” s njezinih ranih izdanja.

Karizmatična i bezvremenska, Zdenka Kovačiček u 60 godina karijere ispričala je brojne glazbene priče, proputovala svijet pjevajući, istražila razne žanrove i izričaje te osvojila pozornice glazbenog teatra, ne mareći pritom za trendove. Uz nezamijenjivi talent i strast za glazbom, Zdenka oduvijek ima i "ono nešto" što se rijetko nađe. Uvijek je vjerna sebi. Istovremeno je glazbeno suptilna i odvažna, stabilna i znatiželjna, sigurna i uzbudljiva. Granice su za nju bile i ostale nepoznanica  – podjednako je svoje mjesto našla u Europi, Rusiji i Americi, kao i u različitim glazbenim žanrovima i umjetničkim formama. Bez obzira na iskustvo i godine iza sebe, ne prestaje se i dalje glazbeno nadograđivati. 

Nazivaju ju najboljom jazz-rock vokalisticom, vrhunskom izvođačicom bluesa, kao i prvom damom jazza. Poznata je po specifičnom vokalu i stilskom afinitetu, izraženom smislu za interpretaciju, kao i majstorskim improvizacijama.  Njezine pjesme iz razdoblja 70-ih i 80-ih godina opet bivaju nanovo otkrivene i korištene u novim kontekstima, predstavljajući Zdenkine ranije radove mlađoj, urbanoj publici. Prvi album iz 1978. godine, jednostavno nazvan "Zdenka Kovačiček", prošle godine reizdan je diljem svijeta pod epitetom "rijetke i iznimne ploče", a nedavno je stigao i do svjetskih modnih pista – "Elektru" sa spomenutog albuma Karl Lagerfeld izabrao je kao glazbenu kulisu za Chanelovu reviju u Parizu. Također, pjesmu "Mali crni brat" s istog albuma obradili su  Dementronomesi, a naslovnu pjesmu s albuma "Frka" iz 1981. još jedan popularni domaći sastav – Nipplepeople (na YT Frka official video ima preko 4 mil pregleda).

Već 60 godina Zdenka Kovačiček suvereno vlada domaćom glazbenom scenom, ali i ostvaruje zapaženi međunarodni ugled. Bogatu solističku karijeru gradi po povratku u Hrvatsku 70-ih vješto plivajući u rock, blues, soul i jazz vodama, uz povremene susrete s kazalištem, njezinom drugom ljubavi. Najveći uspjeh u tom polju ostvaruje mjuziklima "S ljubavlju, Janis" i "Ella i Marilyn". Za potonji je ujedno bila i nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Među ostalim priznanjima, dodijeljene su joj Nagrada Elle za životno djelo, Večernjakova ruža za glazbenika godine, Porin u kategoriji najboljeg ženskog vokala te Nagrada za povijesni doprinos Hrvatskoj blues sceni.

Od zvijezde BOOM - festivala preko uspješne jazz faze s Vanjom Lisakom do suradnje s mladim Markom Tomasovićem i "Žene za sva vremena" Zdenka sa svakim desetljećem još jače utvrđuje svoje mjesto u samom vrhu hrvatske glazbene scene. Tijekom karijere ostvaruje i niz uspješnih i različitih suradnji sa stranim glazbenicima, ali i velikim skladateljima i glazbenim imenima s ovog područja. Nastupa po svjetskim jazz klubovima, u Rusiju se vraća čak 25 puta, a u Americi  predstavlja jedan od svojih najdražih albuma, onaj na engleskom jeziku, "Love Is a Game". Do sada izdaje 17 albuma i nebrojeno kompilacija. Singlom “Jutarnja frka” najavljuje novi studijski album, čije se izdavanje očekuje 2020. godine., a godinu je uspješno započela nastupom na Dori s pjesmom “Love, love, love”.

 

„…prisvajali su je poklonici rocka i jazza, vrijedila je kao siguran pogodak na svakoj smotri bluesa i soula, izlazila je na pozornice glazbenog teatra, sakupljala nagrade i bila proglašavana najboljim ženskim vokalom u državi. Publici i producentima odgovarala je jedino argumentima svog glasa čija se ekstrovertna crta doticala jazz artikulacije Dinah Washington, rhytm-and-blues manirizama Ette James, i smione, često riskantne Pirotehnike Janis Joplin…“ 

                                                                                                                                                                                                     Dražen Vrdoljak

UKRATKO,ZDENKA KOVAČIČEK JEDNA JE OD NAJZNAČAJNIJIH PJEVAČKIH POJAVA NA HRVATSKOJ GLAZBENOJ SCENI,POSLIJE 50 G.KARIJERE I DALJE U SAMOM VRHU, VEĆ JE POSTALA LEGENDA I NEZAOBILAZNI DIO SUVREMENE HRVATSKE GLAZBENE POVIJESTI.

CANTUS 

MAMAHRV.ROCKA!
Estradni vremeplov ZDENKA KOVAČIČEK
Pedeset g.na pozornici,sjajna je karijera Z. Kovačiček od Dua Hany, do najbolje jazz
interpretatorice,Zdenka je ostvarila iznimnu reputaciju.
                                                                           
 Željko Slunjski

“Zbog jedne melodije davne“ , kompozicija .M.Prohaske, koja je prerasla u nešto više od evergreena u kultni jazz izazov svima pa i najmlađim generacijama. Zdenka Kovačiček krenula je putevima jazza iako je već te ,sada daleke 1970.g . mogla govoriti o sebi i kao jazz-rock vokalistici,čistoj rockerici.o vrhunskoj pjevačici bluesa, o kraljici godspela kod nas ili ,pak kako to volimo reći o hit-pop maherici.
                                                                 
      Dubravko Stojsavljević
 
 
     
 
All rights reserved © 2007 www.to-be-zdenka.hr © David Dezsö